Koronavírus gyorsteszt – Covid gyorsteszt

Koronavírus gyorsteszt patikából

Koronavírus gyorstesztek, terhességi tesztek, gluténérzékenységet, vagy pajzsmirigy alulműködést mérő gyorstesztek és még számos egyéb otthon elvégezhető egészségügyi gyorsteszt áll rendelkezésünkre. Ezek a tesztek hozzájárulhatnak bizonyos állapotok korai felismeréséhez, vagy a már meglévő betegségek kontrollálásához is.

A cikkben összeszedtük a fontos tudnivalókat a koronavírus gyorstesztekről.

Az otthon elvégezhető tesztek kényelmes és költséghatékony lehetőséget biztosítanak bizonyos fertőzések, vagy rendellenes állapotok kiszűrésére, korai diagnosztizálásra és krónikus betegségek nyomon követésére is, azonban nem szabad elfelejteni, hogy a tesztek nem helyettesíthetik a szakorvosi vizsgálatot és diagnózist!

Mire jók a gyorstesztek – gyorstesztek típusai

A gyógyszertárakban kapható gyorstesztek teljes egészében elvégezhetőek otthon és néhány perc alatt eredményt is adnak.

A következő okokból végezhetünk gyorstesztet:

Szűrés és megelőzés: Chlamydia, HPV

Kiszűrhetünk bizonyos rendellenességeket, fertőzéseket még a tünetek megjelenése előtt, vagy halvány gyanú esetén. Ilyen például a gyulladásos paramétereket vizsgáló CRP szint gyorsteszt, vagy a HPV-vírus jelenlétét vizsgáló teszt. A Chlamydia fertőzést vizsgáló gyorsteszt pedig segíthet elkerülni a fertőző betegség továbbterjedését is.

Állapotfelmérés, ellenőrzés: terhesség, ovuláció és drog

A tesztek segítenek felismerni még időben bizonyos állapotokat, mint például a terhességi tesztekkel a várandósságot. Az ovulációs tesztekkel például könnyíthetjük a tudatos babatervezést, míg a drogtesztek ellenőrzésre szolgálnak.

Tünetek diagnosztizálása: Covid-19, Helicobacter Pylori és glutén

A már meglévő tüneteink miatti gyanút erősíthetik meg az otthoni diagnosztikus gyorstesztek. Ilyenek a koronavírus gyorstesztek, a gluténérzékenységet mérő tesztek vagy például a Helicobacter Pylori gyorstesztek, ami a gyomor- és bélrendszeri panaszok esetén mutatják ki a Helicobacter Pylori baktérium esetleges jelenlétét a szervezetben.

Jó szolgálatot tehet a TSH-hormon szintjét vizsgáló gyorsteszt, amely pedig a pajzsmirigy rendellenes működésére hívhatja fel a figyelmet.

koronavírus gyorsteszt
Koronavírus gyorsteszt

Meglévő betegségek monitorozása: vércukor, koleszterin

Bizonyos paraméterek folyamatos otthoni ellenőrzése lehetőséget ad egyes betegségek vagy állapotok megfelelő karbantartására. Ezt teszik lehetővé például az otthoni vércukormérők, de a koleszterin tesztek is jó szolgálatot tehetnek a szív- és érrendszeri betegségek karbantartásában, megelőzésében.

Gyógyszertári teszt – erre figyeljünk

Az otthoni vizsgálatokhoz általában nyál-, vér-, vizelet-, vagy széklet mintára van szükség. A tesztcsomag többek között tartalmazhat tesztcsíkot, tesztkazettát, reagens folyadékot, pipettákat, vagy tűt, törlőkendőt.

Otthoni gyorstesztek elvégzésekor a következőkre figyeljünk

Ellenőrizzük a teszt lejárati dátumát, mert a lejárt teszt téves eredményt adhat.

Tároljuk a csomagoláson feltüntetett körülmények között a tesztet. Számos teszt érzékeny a környezet páratartalmára, vagy a hőmérsékletre.

Alaposan tanulmányozzuk át a használati utasítást mielőtt belevágunk a tényleges tesztelésbe, hogy kéznél legyen minden amire szükség van. Számos teszthez találhatunk online oktatóanyagot, videót is az interneten.

Otthoni tesztek értelmezése és megbízhatósága

A tesztek használati utasítása pontosan leírja a teszt eredményének értelmezési módját. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy a különféle tesztek eltérő célokra is használhatóak. Fontos megérteni, hogy az eredményeket mindig az egyén konkrét állapotára kell vonatkoztatni, ezért tanácsos a szakorvos véleményét kérni a kapott teszteredmények megfelelő kiértékelése érdekében.

A tesztek nem mindig egyformán megbízhatóak, illetve az egyén is elkövethet hibákat a mintavétel közben. Egy egészségügyi szakember rutinjával teljesen más eredményt kaphatunk bizonyos tesztek esetén.

Amennyiben a teszt pozitív eredményt mutat – kóros állapotra, betegségre enged következtetni – forduljunk orvoshoz a további lépések meghatározásának érdekében.